Pazartesi, Temmuz 10, 2006

Qt nasıl öğrenilir?

Eğer Qt Asistant kurduysanız orada Qt'nin nasıl öğrenileceği ile ilgili geniş bir yazı bulabilirsiniz (How to Learn Qt). Kurmadıysanız Qt Asistant'ın tüm belgelerinin olduğu gibi bunun da online olanı mevcut (http://doc.trolltech.com/3.3/how-to-learn-qt.html).

Burada anlatıldığına göre:
1. Qt'nin resmi kitabı. 30 küsür dolara satılan bu kitabın ücretsiz pdf'si internette mevcut. Qt4 için olanı geçen hafta duyuruldu ve 8-9 ay sonra pdf'si üretilecek deniyor. Önceki de bu kadar bir süreden sonra yayınlanmış.
http://www.phptr.com/content/images/0131240722/downloads/blanchette_book.pdf
Bu baştan sona herşeyi içeren bir referans kitap niteliğinde.

2. Adresiniz http://www.trolltech.com/training/ . Tam incelemedim, sertifikalı kurslar falan var.

3. İlk olarak okunması tavsiye edilen Whitepaper'lar şurada bulunuyor: http://www.trolltech.com/products/qt/learnmore/whitepapers

4. Kısaca Tutorial 1 dediğimiz 14 bölümden oluşan daha çok C++ kodu ağırlıklı belge. Hızlı başlangıç için bu belgeden başlamak tavsiye edilebilir. 8. bölümde anlatılmaya başlanan basit bir oyun uygulaması her bölümde üzerine eklenerek 14. bölüm sonunda basit bir tank atış oyununa dönüşüyor.
http://doc.trolltech.com/3.3/index.html

5. Tutorial 2 daha gerçekçi örnekler içeriyor. Gerçekçi derken pencereler, menüler, bunların tasarımının nasıl yapıldığı, dosya açma-kaydetme, araç çubukları falan.
http://doc.trolltech.com/3.3/tutorial2.html

6. Eğer kolayca tasarım yapmak istiyorsanız Qt Designer Manuali okumalısınız. Daha sonra dönüp 4 ve 5 i okuyabilirsiniz.
http://doc.trolltech.com/3.3/designer-manual.html

7. Qt Object Model and Signals and Slots daha derin konuları içeriyor.

8. Qt ile ilgili belli bir konu başlığı arıyorsanız (mesela projede biyerde tıkandıysak) http://doc.trolltech.com/3.3/overviews-list.html belgesine bakıyoruz.

9. http://doc.trolltech.com/3.3/examples.html örneklerin olduğu sayfa oluyor.

10. Yeni kurulan Qt Türkiye sayfası Türkçe belgelere ulaşmamızı sağlıyor.

Sonuç olarak Qt, aradığınız herşeyi bulabileceğiniz belgelerle geliyor.

Hiç yorum yok: