Pazartesi, Temmuz 10, 2006

Qt'ye Nereden Başlamalı?

Öncelikle başlamalımıyım diye düşünmek lazım:)
Cevap evet ise neler gerekiyor bir gözatalım. Bir kere Qt bir kütüphane, bir dil değil. C++ kodlama yapıcaz, yani C++ bilmek gerekiyor. Neredeyse bir dil kadar özellikleri olduğunu söyleyebilsek de(QString gibi kendi veri türleri var mesela) C++'ın tüm özelliklerini içerdiğinden C++ bilmeden bir pencere 2 buton yapayım diyerek girişmenin bir manası yok. Temel olarak kütüphane nedir, bir programlama dili ile (burada C++) bir kütüphane nasıl kullanılır bilmek gerekiyor.

Daha sonra her programlama diline başlarken olduğu gibi bir "Hello World" uygulaması yazmak gerekiyor. Temel bir "Hello World" programı burada, az daha gelişmiş Türkçe olanı da burada mevcut.

Bunu yaptık, şimdi ne yapmalıyız? http://doc.trolltech.com/3.3/tutorial.html belgesindeki 14 bölümü bitirmek iyi bir başlangıç olur. Bunu yaparken de bir taraftan yazmak istediğimiz program için gerekli olabilecek widgetleri (parçacık, veya zımbırtı) daha bir yakından inceleyebiliriz. Yüzlerce widget, bunların metodları, üyerleri, sinyalleri ve slotları olduğu için bunları sadece ihtiyaç olduğunda öğrenmek uygun olacaktır.

Daha sonra ne yapmalıyız? Hemen istediğimiz programı yazmaya başlamak iyi olur mu? Bundan önce tasarımla ilgili konulara bakmak iyi olur kanaatindeyim. Yani Qt Desiner kullanımı. Burada pencerelerin, menülerin, butonların vs. ne kadar kolay oluşturulduğunu göreceğiz. .ui dosyaları nedir, nasıl kullanılır, bunu projemizde nasıl kullanırız, bunun gibi konuları öğrenmemiz gerekiyor. Aksi taktirde Tutorial 1'deki konularla sadece kod yazarak kullanıcı arabirimi oluşturmak günlerimizin heba olmasına yol açabilir. Bunun için gerekli belge http://doc.trolltech.com/3.3/tutorial2.html.


Buraya kadar kendimizi istediğimiz programı yazmaktan alıkoyabildiysek 1 gün daha sabredebiliriz değilmi:) Bu aşamada herhangi bir dilde yapılan temel işlemlerin Qt'de nasıl yapıldığını görmemiz gerekiyor. QString, QFile, QList vb.. konulara bakmadan eski C++ kodlama alışkanlıklarımızla program yazarsak bu kolaylıkların farkına varmadan çok zamanda verimsiz kodlar yazabiliriz. Son olarak Qt'nin Temel Sınıflarına, Sınıf Hiyerarşisine ve resim görünümüne bir göz atmakta fayda var.

Evet artık ilk ciddi programımızı yazıp Qt kodlama tecrübesi kazanmaya başlayabiliriz.

Hiç yorum yok: